endodonție

Cu zâmbetul pe buze

E important să știi că endodonția (tratamentul de canal) poate fi soluția salvatoare și mai puțin costisitoare pentru un dinte cu distrucție mare și grav afectat de caria dentară, dar și metoda prin care poți scăpa de durere fără a extrage dintele afectat.

Tratamentul endodontic constă în identificarea canalelor unui dinte (un dinte poate avea între 1 și 5 canale),  extirparea nervilor conținuți de canale, curățarea acestor canale și umplerea lor cu o pastă special creată în acest scop.

Vino cât mai curând la o consultație dacă:

  • ai dureri dentare constante
  • observi un abces sau inflamații la nivelul gingiilor
  • e posibil să fi suferit o fractură dentară
  • ai dinții afectați de carii

Află mai multe!

În interiorul fiecărui canal se găsește, ceea ce popular se numește, nerv. În realitate acel nerv este de fapt un pachet vasculo-nervos format din nervi, arteră și venă.

Atunci când avem o carie profundă acest pachet vasculo-nervos poate fi iritat ireversibil. Atunci când se întâmplă așa apar durerile.  

Când apare această iritație a nervului, denumită pulpită, singura soluție terapeutică este extirparea nervului.

Curățarea canalului se face printr-o preparație mecanică urmată de o sterilizare cu ajutorul substanțelor chimice.

În endodonția modernă, se vorbește nu de canale endodontice, ci de sistem endodontic, asta deoarece pe lângă acele canale principale, există și niște canalicule secundare.

Practic, microscopic, sistemul endodontic arată ca un brăduț cu o ramură principală, cea de pe mijloc și ramificații secundare perpendiculare sau oblice pe aceasta. În aceste ramificații laterale nu vom putea prepara canalul cu instrumentele mecanice, ci cu ajutorul unui lichid irigant special pregătit pentru lavarea în interiorul dintelui.

După ce canalele sunt identificate, măsurate și curățate în întregime, se va trece la obturația de canal. Aceasta constă în plasarea unui ciment special creat pentru acest scop în interiorul canalelor, având rolul de a bloca dezvoltarea ulterioară a bacteriilor.

Microscopul dentar în endodonție

Microscopul optic este esențial în identificarea canalelor și tratarea acestora. Deoarece acestea au dimensiuni foarte mici, identificarea lor cu ochiul liber este foarte dificilă.

Dacă nu sunt identificate și corect tratate, pe viitor pot apărea dureri, infecții, chisturi sau chiar granuloame.

In lipsa microscopului, în anumite situații, este foarte greu de identificat corect limita dintre țesutul sănătos și cel cariat. De aici pot apărea două posibile situații: prima dintre ele este aceea de a nu fi curățat în întregime caria și a doua situație,  de a se curăța în exces, îndepărtând și țesut sănătos.

 Putem concluziona deci, că un tratament endodontic de elecție poate fi efectuat doar cu ajutorul microscopului dentar.

Pivotul dentar

În cazul dinților grav afectați, de exemplu la cei cu carii profunde, se va folosi un pivot din fibră de sticlă fixat la nivelul rădăcinii dintelui cu ajutorul unui ciment adeziv îmbogățit și el cu fibră de sticlă.

Această reconstrucție a bontului are rolul de a întări dintele și de a mări suprafața de adeziune a cimentului cu care va fi montată ulterior coronița dentară. Odată făcută reconstrucția, nu mai rămâne decât ca dintele să fie pregătit pentru a primi o coroană de înveliș, aceasta având rolul de a proteja țesuturile dentare rămase deoarece deseori pereții dintelui rămân subțiri și predispuși la fractură.

Pivotul din fibră de sticlă are un avantaj major față de celelalte tipuri de pivoți și anume faptul că are o flexibilitate egală cu flexibilitatea naturală a unei rădăcini dentare, în felul acesta micșorându-se foarte mult posibilitatea ca pivotul să facă pârghie pe rădăcină și să o fractureze.

Este dureros tratamentul endodontic?

Toate aceste manopere enumerate mai sus, vor fi efectuate sub anestezie locală.

În anumite cazuri, anestezia clasică nu este suficientă pentru a suprima durerea, acesta fiind motivul pentru care există uneori pacienți care spun că au resimțit durere în timpul tratamentelor endodontice.

Există tehnici anestezice suplimentare care pot anestezia în întregime un dinte și chiar dacă tehnicile clasice nu sunt suficient de eficiente, cu ajutorul tehnicilor auxiliare se poate obține o anestezie completă, în așa fel încât pacientul să nu simtă absolut deloc durere.